maanantai 12. lokakuuta 2015

Syksyn puolukka-kinuskimuffinit




Sain siskoni perheeltä ämpärillisen lähes heidän pihaltaan poimittuja puolukoita.
Joku puolukkahullu minusta on tainnut tulla, kun voisin tuon ämpärillisen syödä kokonaisina maustamattoman jogurtin kanssa.
Riitti satsista onneksi muutama rasia pakkaseenkin ja jotain täytyi nuista tuoreista marjoista tietysti leipoa.

Kinuskin ja puolukan yhdistelmähän toimii aina! Ja kun muistin kaapissa siskoltani synttärilahjaksi saamat kauniit musta-valkoraitaiset muffinivuoat, päätin leipoa herkut niihin.




Puolukka - kinuskimuffinit 
(12 keskikokoista muffinia)

5 dl kuohukermaa
3,5 dl fariinisokeria

250 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl ruokokidesokeria
125 g voita
1 1/4 dl maitoa
1 muna
1 dl kinuskikastiketta
reilu 100 g puolukoita


Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan, sekoita. 
Kiehauta tasaiseksi, mutta älä keitä pitkään!
Laita kinuski jäähtymään kylmään vesihauteeseen ja sekoittele välillä.

Sulata voi.
Yhdistä kuivat aineet ( myös sokeri).
Mittaa loputkin aineet valmiiksi. Kinuskikastikkeen voit mitata hieman jäähtyneestä, ensimmäisenä keittämästäsi kerma-fariinisokeriseoksesta tai käyttää kaupan valmiskinuskia.
Voit hienontaa puolukoita hieman haarukalla. 
Jätä muutama kokonainen puolukka koristeeksi.

Yhdistä voi, maito ja muna. Lisää kuivat aineet nopeasti sekoittaen. 
Lisää taikinaan kinuskikastike ja puolukat varovasti sekoittaen. 
("Sekoitustaikinassa" on syytä välttää turhaa vaivaamista, jottei taikina sitkisty, jolloin valmiista leivonnaisesta tulee tiivis ja sitkeä.)
Pursota taikina 12 muffinivuokaan.
Paista 200 asteessa n.15 minuuttia.

Kun keittämäsi kinuski on täysin jäähtynyt eli siis jääkaappikylmää,
vatkaa kinuskivaahdoksi.
(Jos kinuski ei ole täysin kylmää, se juoksettuu vatkatessa.)
Pursota vaahto jäähtyneiden muffinien päälle. 
Koristele puolukoin.

VINKKINÄ:
Jos haluat säästää aikaa, voit käyttää taikinassa valmista kaupan kinskia ja tehdä kuorrutteen esimerkiksi vaahdottamalla valmista Valion kinuskikermaa.
Kuorrutteeksi vispikermaakin voi vaahdottaa aika kovaksi vaahdoksi ja lisätä vatkauksen loppuvaiheessa valmista kinuskia kermaan.









2 kommenttia:

Kiitos vierailusta.
Pienikin merkki piipahduksestasi ilahduttaa.