maanantai 28. heinäkuuta 2014

Kentakialainen kahvikakku

 on yksi mun lempparikahvikakuista!
Erityisen siitä tekee sopivan tiivis kakku ja makea, kinuskinen kuorrutus.

Tein nämä kakut hääkahvipöytään Kuusamossa juhlittaviin häihin. Mielestäni nämä kakut sopivat niihin juhliin perinteisyyden ja juhlavuuden nimissä.

Tykkään, että kahvikakut ovat jälleen leivontatrendi. Hetki sitten ne tuntuivat, uskallan väittää, jopa vanhanaikaisilta. Vai mitä?










Kentakialainen kahvikakku
200 g  voita
4 dl  sokeria

3  munaa

6 dl  vehnäjauhoja
½ dl  mantelijauhetta
3 tl  leivinjauhetta
1 tl  vaniljasokeria

2½ dl  kermaa/maitoa


Voitele ja korppujauhota kahvikakkuvuoka.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vatkaa huoneenlämpöinen pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen vatkaten. 
Lisää keskenään sekoitetut, siivilöidyt kuivat aineet sekä hiukan lämmitetty kermamaito vuorotellen joukkoon nuolijalla sekoittaen.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin tunti.
Anna kakun jäähtyä hyvin ennen kuorrutuksen tekoa.


Kuorrutus
2 rkl  sokeria

1 dl  kuohukermaa
100 g  voita

n.300 g  tomusokeria


Mittaa voi ja kerma toiseen kattilaan ja sokeri toiseen.
 Kiehauta voi ja kerma.
Paahda sokeri tumman ruskeaksi.
Laita sokerikattila esimerkiksi altaan pohjalle ja kaada sekaan kiehautettu voi-kermaseos. 
Ole varovainen, sillä kuuma sokeri kuohahtaa, kun seokset yhdistää.
Laita seos takaisin hellalle ja keittele hiljalleen, välillä sekoittaen, kunnes seos on kauniin kullan ruskeaa.
Kaada seos muovikulhoon ja anna kunnolla jäähtyä.
Lisää tomusokeri vähitellen ja sekoita kuorrutus tasaiseksi.
Tomusokerin määrä saattaa vaihdella. Kuorrutuksen tulisi olla levittyvää, muttei niin löysää, että itse kakku kuultaa kuorrutuksen läpi. 
Kuorrutuksen sopivuutta voi kokeilla pienellä määrällä ja lisätä hiukan kermaa, jos koostumuksesta tuli liian paksu.
Levitä kuorrutus kakun päälle. 
Helpoiten levittäminen onnistuu ritilän päällä, jolloin ylimääräinen kuorrutus valuu pois, eikä jää rumaksi kerrokseksi kakun alaosaan.
Levittämisessä voi käyttää apuna palettia tai veitseä sekä pyörivää alustaa.
Koristele kakku vaikkapa hasselpähkinärouheella ja laita kylmään jähmettymään.






9 kommenttia:

  1. Kiitti ohjeesta! pitääpä testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä ja kiitos kommentista:)
      Ilahdun aina, kun saan kuulla, miten ohjeella onnistui.

      Poista
  2. Hei kiitos tästä ohjeesta, olin jo unohtanut tämän kakun olemassaolon!! Mummoni leipoi tätä aina kun olin pieni. Pakko leipoa tätä myös omille lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! Kiva, kun on innokkaita ohjeitten testaajia. Mukavinta, kun tietää, että ohjeilla on käyttöä.
      Kakun ohje on taatusti vanha ja perinteinen. Tämä versio on omalta äidiltäni. Mukava, että perinteiset leivonnaiset säilyy! :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta, vihdoinki löysin tämän! Pitääpä testata saanko tästä yhtä hyvää ku äitis teki =)
    Maija, os nk ;)

    VastaaPoista
  4. Kahvikakut on ihan parhaita. Tämä taitaa mennä testiin jo viikonloppuna.

    VastaaPoista
  5. Kahvipöytien suosikki omasta lapsuudesta, oman isoäitini Äiti leipoi jo tätä herkkua. Kuorrutteenteko-ohje järjestykseltään on pikkuisen erilainen ja nopeampi tehdä, mutta maku varmasti sama. Kotoa poismuuttaessa yli 16-vuotta sitten tämä resepti lähti mukaan... meillä kahvikakut on kuuluneet jokaiseen juhlapöytään :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeesta ,teen tätä vapuksi

    VastaaPoista
  7. Hei! Ja kiitos ihanasta ohjeesta :) Taikina ainakin maistui hyvälle ;)
    Sitten muutama kysymys...
    Meillä ristiäiset su ja kakku nyt uunissa, miten säilytys? Säilyykö jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Kuorrutanko myöhemmin vai tekisinkö sen tänään ja pakastaisin? Jos näin tekisin niin edellisenä päivänä sulamaan ja kärsiikö maku?
    Kiitos jos jaksat vastata :)
    Terv. Erica

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta.
Pienikin merkki piipahduksestasi ilahduttaa.