No, en tiedä onko otsikko vähän kliseinen. Puhun silti maailman parhaasta porkkanapiirakasta, koska yksi niistä parhaista tämä ainakin on! :) Mehevän ja kostean pohjan salaisuus on porkkanasose.
Resepti on ollut työn alla pitkään ja usean kokeilukerran jälkeen olen vihdoin tyytyväinen.
Ja kuulkaas, palan halusta kuulla teidän mielipiteitä ohjeesta.
Maailman paras porkkanapiirakka
Pohja
6 isohkoa munaa
5 dl sokeria
6 3/4 dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
3 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria
4 tl kanelia
4 dl (n.450 g) porkkanasosetta
3 dl rypsiöljyä
Kuorrutus
100 g voita
200 g sulatejuustoa
350 g tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
Koristelu
manteli-/hasselpähkinärouhetta
Voit toki käyttää kaupan valmista porkkanasosetta (löytyy esim. Pirkan porkkanasosetanko kaupan vihannesosastolta), mutta jos haluat soseuttaa porkkanat itse, tee se ensimmäiseksi. Keitä porkkanat pehmeiksi ja soseuta sauva- tai tehosekoittimella.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää munavaahtoon vuorotellen rypsiöljy, jäähtynyt porkkanasose ja siivilöidyt kuivat aineet nuolijalla sekoittaen.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Kumoa jäähtynyt piirakkapohja.
Valmista kuorrutus. Pehmitä sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää joukkoon hiukan sulatettu voi (ei kuitenkaan kovin kuumana) ja sekoita sulatejuuston kanssa tasaiseksi.
Lisää tomu- ja vaniljasokeri ja vatkaa edelleen sähkövatkaimella sileäksi.
Levitä kuorrute jäähtyneen, kumotun piirakkapohjan päälle.
Vinkkinä: kokeilepa vaihteeksi kuorrutukseen aaltomaista kuviointia uraraapalla.
Koristele piirakka hasselpähkinä- tai mantelirouheella.
Saat leikattua piirakan paloiksi parhaiten, kun kuorrute on jähmettynyt jonkun tovin kylmässä.
Jos tää on sitä piirakkaa, mitä me saatiiin maistella niin voin sanoa että oli valtavan hyvää! Melkein vei kielen mennessään..:)
VastaaPoistaKiitos Tuulia! Mukava kuulla, että eväät oli maistunu. Tämä ei kuitenkaan ole ihan sama resepti. Te saitte maistella sitä edellistä versioita joten toivottavasti tämä ois vielä parempaa;)
PoistaNii ja kiitos piristävästä vierailustanne.
Tää on niin hyvää, suosittelen. Öljy tekee siitä varmaan niin hyvän pohjan.
VastaaPoistaPiia
Totta! Öljy ja porkkanasose tekee pohjasta kostean ja mehevän. :)
PoistaTodella kauniin näköinen piirakka!:)
VastaaPoistaKiitos hurjasti ilahduttavasta kommentista!
VastaaPoistaNerokas idea tuo soseen käyttö! Pakko kokeilla, ei tarvitse käyttää aikaa raastamiseen:)
VastaaPoistaSe raastaminen on yllättävän työlästä. Sose on niin kivan helppo:)
PoistaKiva, jos innostut ohjetta kokeilemaan!
Todellakin maailman parasta!!! :P Mä oon ollu laiska porkkanapiirakantekijä just siitä syystä, etten jaksa raastaa porkkanoita. Siksipä innostuin tätä kokeilemaan, kun löysin helposti luomuporkkanasosetta kaupasta. Juurikin vihanneshyllyltä. Kiitti vinkistä! Uppoaa työkavereillekin. ;)
VastaaPoistaHuippukiva kuulla, että ohjeen testaajia löytyy ja vieläpä näin positiivisin palauttein! Kiitos sulle:)
PoistaVaikuttaa huipulta, pitää kyllä kokeilla! (:
VastaaPoistaTodellakin paras porkkanapiirakka! Aivan loistava ohje. Kuorrutteen tein kaksinkertaisena. Nam nam ja nam. Kiiitos <3
VastaaPoistaOnpas huippu kuulla! Kiitos itsellesi! <3
PoistaSiis TODELLA porkkanapiirakoiden mercedes on tällä ohjeella tehty piirakka.Lurps😊
PoistaHyvänkuuloinen ohje, mutta minkäkokoiselle pellille tämä on tehty (50 vai 60 cm uuni)?
VastaaPoistaTämä on tehty 50 cm uunipellille, mutta aika muhkea pohja tulee, joten samalla ohjeella olen tehnyt myös 60 cm uunissa! :)
PoistaOnko tuossa oikeasti sulatejuustoa? Muissa ohjeissa näyttäisi olevan yleensä tuorejuustoa.
VastaaPoistaPyydän anteeksi. Tämä kommentti on jostain syystä jäänyt minulta huomaamatta. Porkkanapiirakan kuorrutteessa voi käyttää yhtä hyvin sulatejuustoa kuin tuorejuustoakin. Taitaa olla niitä kuuluisia makuasioita ;) Mutta yleensä itse käytän sulatejuustoa. Siitä saa täyteläisen maun.
PoistaAluin alkaen porkkanapiirakkaan tulee nimenomaan sulatejuustokuorrutus. se on se aito, vaikkin nykyisellään näkyy tuorejuusto-ohjeita enemmän. Minä vannon sulatejuuston nimeen.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos aivan ihanasta ohjeesta. Jo tuli porkkanapiirakan leipomisesta helppoa entiseen ohjeeseen verrattaessa. :)
VastaaPoistaOlepas hyvä. Tulen iloiseksi, jos ohje on yhdellekään mieleinen. :D
PoistaKokeilkaas porkkana-PERUNAsoseella, yllätytte kuin hyvää tulee:D Itsekkin olin aika epäluuloinen kun ohjeen sain ja varmistelin että oikeastikko sitä laitetaan. Mutta oikeasti, tosi hyvää!:) Laitoin itse 2prk/pelti.
VastaaPoistaJa aivan ihanan näköistä tuo sun piirakka.:)
VastaaPoistat:edellinen kommentoija
Mitä porkkana sosetta ootte laittaneet?? Onko lasten ruoka purkkeja vai mitä???
VastaaPoistaAivan ihanaa! Käytin valmista sosetta. Sai paljon kehuja!!! :) kiitos!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTällä ohjeella onnistuin ja tulipas mehevän herkullista. Edellisestä porkkanapiirakan leipomisesta onkin aikaa, ku tuli niin linttasta.
VastaaPoista-Rontit lapista
Älyttömän hyvä ohje! Useat piirakkaa syöneet ovat kehuneet vuolaasti :)
VastaaPoistaTodella hyvä ohje! Olen testaillut muutamia eri ohjeita ja tällä tulen tekemään piirakan tytön rippijuhliin. Porkkanat soseutin itse ja kun tuli vähän niukasti sosetta, niin lisäsin hieman raastetta joukkoon.
VastaaPoistaKiitti ohjeesta! Tätä kokeilen ens viikonlopun synttäreille 😄
VastaaPoistaIso iso KIITOS tästä reseptistä! Kyllä tätä voi sanoa maailman parhaaksi! :) Sain pikkusiskoltani vinkin tänne ja nyt olen levittänyt iloa muillekin. Yhden piirakan tein gluteenittomana ja vaihdoin porkkanan tilalle omenasoseen, hyvää tuli silläkin tavalla!! Ehkäpä kokeilen muitakin reseptejäsi! -Raija
VastaaPoistaOlen ollut todella tyytyväinen tähän ohjeeseen. Iso kiitos! Nyt suunnittelin taas tekeväni sitä jouluksi ja tehdä itse porkkanasoseen. Muistatko tai osaatko arvioida minkä verran käytit porkkanoita soseeseen?
VastaaPoistaVoi kiitos, kiva kuulla,että ohjeesta on iloa:)
PoistaNyt en kyllä äkkiseltään osaa arvioida porkkanan määrää, vaikka itse olen joskus soseen tehnyt. Mutta heittäisin,että jos kolmasosan lisää porkkanan määrää suhteessa soseen määrään, nii voi mennä lähelle. Ja pikkusen voi nestettä sitten lisätä soseutusvaiheessa.
Oon joulun alla lisännyt taikinaan myös joulun mausteita, niin saa kivaa vaihtelua piirakkaan:D
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHyvä ohje! :) Sokerin määrä vaan pohjassa hirvittää, onnistuisikohan vähemmällä määrällä?
VastaaPoistaTosi on.Parasta ikinä. Nyt kokeilen gluteeniversiota. Vaihdan jauhot manteli ja semperjauhoon,samassa määrin. Onnea minulle!
VastaaPoistaHeei! Osaako kukaan sanoa, paljonko tuo kuorutteen tomusokeri olisi desilitroissa? Kiitos :)
VastaaPoistaOlen tehnyt tällä ohjeella miehen kaverin polttareihin ja oli kadonnut heti parempiin suihin! Todella hyvä ohje! Olen tehnyt myös gluteenittomana siten että 3 munaa,4 dl sokeria ja 2,5 dl öljyä. Muuten sama ohje. Onnistui näinkin hyvin! ��
VastaaPoistaKiitos! Aivan loistavan ihana pohja. Tein toisenlaisen kuorrutteen kun ei ollut juustoja. Liian hyvää, ei voi kovin usein tehdä. Vois syödä aamiaiseks, lounaaks, välipalaks..
VastaaPoista.
Käykö Bonne porkkanasose?
VastaaPoistaEn ole kokeillut itse,mutten nää mtn estettä,miksi ei kävisi. Taitaa olla ihan täyttä porkkanaa se Bonnekin.
PoistaTämä on kyllä niin takuuvarma onnistumaan ja luottoreseptini. Todellakin maailman paras. Kiitos reseptistä.
VastaaPoistaHaluaisin tehdä gluteenittoman piirakan. Mitä jauhoja kannattaa laittaa noiden vehnäjauhojen sijaan? Ja paljonko?
VastaaPoistaParas ohje porkkanapiirakkaan mitä olen ikinä tehnyt. 👍
VastaaPoistaTäytyypä kokeilla. En muuten ole piirakkapohjaa kumonnut vaan levittänyt täytteen vain siihen pintaan mikä uunista ulos tulee. Jatkossa teenkin toisin eli kumoan😊
VastaaPoistaMuuten hyvä ohje. Mutta miksi noin paljon soodaa?? Sooda maistui piirakasta läpi kitkeränä.
VastaaPoista